Iconenweek in klooster Huissen

Iconen 2021: Vrijdag 24 september 14.00 uur t/m dinsdag 28 september 13.30 uur.

Fresco 2021: Maandag 28 september 14.00 uur t/m woensdag 30 september 16.00 uur.

Iconen 2021: Maandag 1 november 14.00 uur t/m vrijdag 5 november 13.30 uur.

Aanmelden via de onderstaande links bij Dominicanen Klooster Huissen:

  1. Naar cursus FRESCO
  2. Naar cursus ICONEN

Iconen zijn inmiddels niet meer alleen in Oost-Europa populair. Ook in Nederland groeit de belangstelling. De uit Bulgarije afkomstige docent is de vierde generatie van een familie van iconenschilders/restaurateurs en heeft reeds velen enthousiast gemaakt voor het schilderen van iconen.

Een icoon wordt altijd geschilderd volgens vaststaande regels ten aanzien van onder meer de personages, de kleuren, de kleding en de houding. Tijdens deze week werkt u op een paneel dat reeds door de docent is geprepareerd. Het accent ligt dus op het schilderen. U behoeft geen enkele schilderervaring te hebben om toch een icoon te kunnen maken. U wordt begeleid (in kleine groepen) bij elk onderdeel.

Hoewel het niet in de eerste plaats gaat om het eindresultaat – de weg ernaartoe is van groter belang – zult u verrast zijn over de icoon die met u mee naar huis gaat en meestal blijft het niet bij eentje.

In verband met de iconenweek beginnen we nu ook met een nieuw initiatief.

Dat het schilderen een kunst is weten we wel, maar de Orthodoxe veelzijdige kunst omvat ook zingen in een heel specifieke meditatieve manier, in verband met gebed. We nodigen u uit tijdens de schildercursus een nieuwe belevenis te ervaren in de mystieke wereld van de Byzantijnse muziek (Griekse orthodoxe liederen en hun traditie).

Let op: zang-ervaring is niet nodig. De cursus is niet voor professioneel zingen bedoeld maar als verdieping van de ervaring van het iconen schilderen. Kortom, we geven u een extra dimensie in de mystieke wereld van Orthodox Christelijke Kunst.

De cursus zal worden gegeven door Aleksan Chobanov, zanger en alumni van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, afdeling Oude Muziek. Aleksan heeft ruim 20 jaar ervaring in muziek, veelal in de orthodoxe traditie. Hij heeft tientallen concerten gegeven in Europa en de VS en zal u toegang bieden tot een nieuwe wereld.

Kosten:

Fresco schilderen
€ 278,- Tarief A
€ 328,- Tarief B
€ 388,- Tarief C

Icon schilderen
€ 488,- Tarief A
€ 588,- Tarief B
€ 648,- Tarief C

Op de website van het klooster staat over de tarieven:
Ons uitgangspunt is dat de kosten geen belemmering mogen zijn voor deelname. U vindt bij bepaalde programma’s daarom inkomensafhankelijke tarieven. Het A tarief geldt indien u (gezamenlijk) een inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Het B tarief is voor inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Het C tarief is bedoeld voor inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Mochten deze tarieven een probleem zijn, dan kunt u contact opnemen. Onder bepaalde voorwaarden is korting mogelijk.

Inschrijving voor dit weekend kan via de website van het Dominicanenklooster.

Reacties zijn gesloten.