Met de paplepel …
Martin Mandaliev is geboren in Bulgarije en is in zijn familie de vierde generatie, die zich heeft bekwaamd in het schilderen en restaureren van ikonen. Op uitnodiging kwam hij naar Nederland en studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Een groot deel van zijn tijd geeft hij les in het schilderen van ikonen op klassieke ambachtelijke wijze. Dit gebeurt in zijn intieme atelier, waar hij de juiste sfeer creëert, onder andere door het luisteren naar gezangen uit de orthodoxe traditie.
De kunst van het ikoon schilderen is Martin met de paplepel ingegoten en hij geeft intuïtief les, vanuit kennis en veel ervaring, op een ontspannen en vanzelfsprekende wijze. “Iedereen kan het leren” is zijn uitgangspunt. Het schilderen van een ikoon (het proces van wording) is van grotere betekenis dan het eindresultaat. Vanuit rust, met humor en met engelengeduld begeleidt hij een ieder die dit ‘monnikenwerk’ wil leren.
Hij geeft korte workshops voor het leren van onderdelen van de ikoon, zoals ogen, handen, kleding. En voor andere technieken, zoals fayum schilderen. In de zomerperiode zijn er (buiten in de tuin) frescoworkshops van één dag. Zie workshops.
Naast het schilderen en les geven restaureert Martin kerkelijke ikonen en fresco’s in Burgarije, Nederland en in andere landen. Ook heeft hij modern werk geëxposeerd (zie hieronder).
Byzantijnse diensten in Den Haag
Martin is nauw betrokken bij de Bulgaars Orthodoxe kerk in Den Haag, waar veel van zijn werk te vinden is. Hij organiseert mede de jaarlijkse ikonenwijdingen, waar alle cursisten met familie en vrienden (voor wie ikonen geschilderd zijn) welkom zijn om hun werk te laten zegenen.
Reizen naar Bulgarije
Sinds 2006 organiseert Martin voor ikonenschilders, minimaal 1 reis per jaar naar Bulgarije. Zie rondreis.
Over Martin’s moderne werk
In maart 2011 exposeerde Martin tijdens de 40 dagen vastentijd in de hal van de Messiaskerk in Wassenaar een expositie met als thema ‘Het is volbracht’.
Over de expositie schreef Mieke van den Berg: “Mandalievs doeken zijn eigenlijk wel te beschouwen als meditatiedoeken. De zoektocht naar het Licht is niet gekoppeld aan een land. Het licht in zijn werk is zo bijzonder omdat hij met natuurlijke pigmenten werkt.
Opgegroeid in een talentvolle familie die al vier generaties van schilders en beeldhouwers heeft opgeleverd, is het een uitdaging om een eigen stijl van werken te vinden. Aanvankelijk werkt hij figuratief en is er nog geen sprake van abstracties. In Hongarije ontwikkelt hij een eigen stijl en wekt daarmee de belangstelling van galeries in Budapest en Wenen.
Via exposities in Bulgarije en Hongarije en Oostenrijk, en inmiddels ook via 5 exposities in Nederland, hebben vele schilderijen een thuis gevonden in privé collecties.
Het werk van Mandaliev kenmerkt zich door de manier waarop hij `het Licht`weet te vangen in zijn schilderijen. De vormen en kleuren hebben een belangrijke functie in de ruimte. Verschillende vormen rijzen uit elkaar op of lijken elkaar te omarmen.
Door goed naar het werk te kijken, schept de toeschouwer als het ware zijn eigen beeld, zijn eigen schilderij. Hoe langer men kijkt, des te meer men ziet. Men ontdekt gezichten en gestalten en de trapachtige vormen leiden altijd, stap voor stap naar het Licht. Mandaliev wil in zijn werk tot uitdrukking brengen dat , voor wie het zien wil, het Licht er altijd is. Een troostvolle gedachte in soms moeilijke tijden.
Zijn omzwervingen hebben Mandaliev de mogelijkheid gegeven om met nieuwe ogen naar de wereld te kijken en hebben tegelijkertijd zijn ogen geopend voor wat zo bijzonder is in zijn geboorteland, de warmte, de liefde en de emotie. Een Bulgaar vergeet nooit de klank en kleur van zijn vaderland en mengt authentieke tradities met nieuw verworven inzichten. Vandaar dat zijn werk vandaag aan de dag deze rijkdom aan vorm en structuur kan laten zien.
Bij deze expositie stonden ook de prachtig beschilderde eieren en iconen van Anny Bracikliska, een tante van Mandaliev.”