Ander werk

Op weg naar het licht

In maart 2011 exposeerde Martin tijdens de 40 dagen vastentijd in de hal van de Messiaskerk in Wassenaar. Deze expositie had als thema ‘Het is volbracht’.

Over de expositie schreef Mieke van den Berg: “Mandaliev laat in deze expositie werk zien, waarin op alle schilderijen trappen en gezichten voorkomen. Dat is niet voor niets; een trap bepaalt je bij de plaats waar je in het leven staat. Je kunt naar boven klimmen, boven je zelf uitstijgen, maar je kunt ook afdalen en de diepte van je leven proberen te peilen. Het gaat er Mandaliev in zijn werk om dat je via die trapachtige vormen altijd, stap voor stap, naar het Licht geleid wordt. In dat licht krijgen allerlei dingen die je weet (je geweten) opeens een gezicht. Door goed naar het werk te kijken, schept de toeschouwer als het ware zijn eigen schilderij. Mandalievs doeken zijn eigenlijk wel te beschouwen als meditatiedoeken.

De zoektocht naar het Licht is niet gekoppeld aan een land. Het licht in zijn werk is zo bijzonder omdat hij met natuurlijke pigmenten werkt.

Bij deze expositie stonden ook de prachtig beschilderde eieren en iconen van Anny Bracikliska, een tante van Martin.

 

Opgegroeid in een talentvolle familie die al vier generaties van schilders en beeldhouwers heeft opgeleverd, is het een uitdaging om een eigen stijl van werken te vinden. Aanvankelijk werkt hij figuratief en is er nog geen sprake van abstracties. In Hongarije ontwikkelt hij een eigen stijl en wekt daarmee de belangstelling van galeries in Budapest en Wenen.
Via exposities in Bulgarije en Hongarije en Oostenrijk, en inmiddels ook via 5 exposities in Nederland, hebben vele schilderijen een thuis gevonden in privé collecties.

Het werk van Mandaliev kenmerkt zich door de manier waarop hij `het Licht`weet te vangen in zijn schilderijen. De vormen en kleuren hebben een belangrijke functie in de ruimte. Verschillende vormen rijzen uit elkaar op of lijken elkaar te omarmen.

Door goed naar het werk te kijken, schept de toeschouwer als het ware zijn eigen beeld, zijn eigen schilderij. Hoe langer men kijkt, des te meer men ziet. Men ontdekt gezichten en gestalten en de trapachtige vormen leiden altijd, stap voor stap naar het Licht. Mandaliev wil in zijn werk tot uitdrukking brengen dat , voor wie het zien wil, het Licht er altijd is. Een troostvolle gedachte in soms moeilijke tijden.

Zijn omzwervingen hebben Mandaliev de mogelijkheid gegeven om met nieuwe ogen naar de wereld te kijken en hebben tegelijkertijd zijn ogen geopend voor wat zo bijzonder is in zijn geboorteland, de warmte, de liefde en de emotie. Een Bulgaar vergeet nooit de klank en kleur van zijn vaderland en mengt authentieke tradities met nieuw verworven inzichten. Vandaar dat zijn werk vandaag aan de dag deze rijkdom aan vorm en structuur kan laten zien.

Reacties zijn gesloten.